The Peacock News | Sommerspesial 2023

— Det kommer til å bli gøy
å være Leeds-supporter

Få har fulgt Daniel Farke som manager i England så godt som Kasper Wikestad. Viaplay-kommentatoren har Norwich i hjertet — men nå er han sjalu på Leeds-fansen. Farke-tiden var en av de mest gledelige han har opplevd.

Av SVEND ANDERS KARLSEN-MOUM og DENNIS HANSEN
JAN KÅRE NESS og KLUBBENES NETTSIDER (FOTO)

Etter en lengre intervjurunde hvor kandidater som Carlos Corberan, Scott Parker og Patrick Vieira var alternativer, ble Daniel Farke presentert som klubbens nye permanente hovedtrener i starten av juli. Han har skrevet under på en fireårskontrakt på Elland Road og håpet er at han skal ta laget opp igjen så raskt det lar seg gjøre.

Når vi snakker innsikt i Farkes tid i Norwich, kan vi neppe finne bedre referanse her hjemme enn Norwich-supporter Wikestad. Han mener vi har mye å glede oss til — selv om det kan ta mer enn én sesong å rykke opp igjen.

— Det kommer til å bli gøy å være Leeds-supporter, med et ungt og bærekraftig lag, tror han.

Vi skriver midten av juli når vi snakker om hva vi kan vente oss, og Wikestad drar paralleller til Norwich-starten til Farke. Tyskeren rykket opp etter to sesonger hos kanarifulglene.

— Da han tok over Norwich var det en klubb som hadde rykka ned, prøvd å holde seg oppe med store signeringer på store lønninger. Første sesong var det å sette alle de på sidelinja og hente inn gratisspillere fra Tyskland og unggutter fra egne rekker. James Maddison hadde vært på utlån og ble viktig, erindrer Wikestad.

— Gjør spillerne bedre

— Maddison ble solgt etter første sesong, sammen med alle andre spillere med verdi – men likevel ble det opprykk i sesong to. Det å få ut potensiale av spillere er nok hans største force, fremholder Kasper.

— Se på spillerne han tok opp, og på Buendia, som ble scoutet og ansett som en overvektig argentiner med usunt temperament. De hadde en diskusjon på om de kunne få ham bedre, og det ble vel 200 prosent bedre!

Forventningene fra supporterne ligger høyt i Leeds, som vil at oppholdet i Championship blir kortest mulig. Men er det reelt, når det er knapt med tid igjen til sesongstart for vår nye manager?

— Det er ikke sikkert de rykker opp første sesong, men helt sikkert andre eller tredje sesong!, sier Wikestad optimistisk på vegne av Leeds-fansen

— Farke skaper et lag man blir litt stolt av. «Dominate by possesion» er hans mantra. Da herjet man i Championship — og rykka ned fra Premier League når vi ikke investerte i langt bedre spillere.

Fark-life?

— Hva slags spilleryper er viktige i Farkes lag?

— Tettey var ekstremt viktig på sentral defensiv midtbane. Buendia og Pukki var også svært viktige sentralt i laget og hadde en veldig god forståelse av hverandre, påpeker Wikestad, som dog tror Leeds allerede har mange spillere å benytte seg av i dagens tropp.

— Jeg er også spent på Leo Hjelde, og tror du vil slite med å finne så veldig mye bedre alternativ enn ham på venstreback i Championship. Førsteomgangen mot Manchester United så veldig bra ut. Det er noe med å få det beste ut av spillerne, og det er mange av de med potensiale i Leeds.

— Farke skapte nesten en «kult» med laget. Blur-låta «Parklife» ble omskrevet til «Fark-life». Jeg er litt misunnelig på dere, smiler Wikestad.

Farke og teamet bruker mye moderne teknologi i arbeidet sitt, og i Norwich ble det gjort flere investeringer for å følge opp og utvikle spillerne på flere fronter. I det arbeidet var også sportssjef Stuart Webber — en av kandidatene til å komme inn i samme rolle i Leeds United — sentral.

— Hvordan går det med Norwich i år, da Kasper?

— Det går ikke bra. Vi har kjøpt én god spiller, men han ble selvfølgelig skadet for lang tid, sukker kommentatoren.

Styrke selvtilliten — bygge kultur

Farke hadde knapt hatt laget en uke da troppen reiste til Oslo for treningskampen på Ullevaal. Men tyskeren hadde rukket å danne seg noen førsteinntrykk — og vet hvor lista må ligge:

— Det er et lag som har tapt mange kamper det siste året, og de har vel hatt fem ulike trenere. Nå er det opp til meg å gi de mer stabilitet og selvtillit fremover. Du kunne se noen glimt av det idag (i Oslo), syntes jeg. Og så må vi jobbe utrolig hardt og selvsagt få opp det fysiske nivået i tiden fremover.

— Det er litt av en utfordring vi har foran oss, det må vi være ærlige om, sa Farke til BBC Leeds etter kampen i Oslo.

Vår nye manager har ikke latt seg lokke utpå om nye signeringer. Han er vant til å jobbe med begrensede ressurser.

— Det blir noen spillere ut i dette vinduet, og sånn er det etter et nedrykk. Vi må akseptere situasjonen og jobbe ut i fra det. Når sesongen starter blir det opp til oss å plukke så mange poeng som overhodet mulig, slår han nøkternt fast.

Bakgrunn: Den spede begynnelse

Daniel Farke har ingen stor fotballkarriere bak seg som spiller. Han var for det meste aktiv i klubben Lippstadt i lavere divisjoner hjemme i Tyskland. Farke spilte spiss og beskriver seg selv som «en som visste hvor målet stod, men som antakelig var den tregeste spissen i Vest-Europa». 124 mål på 256 kamper ble det for den nybakte Leedstreneren.

Trenergjerningen begynte også i nettopp Lippstadt, som da tilhørte nivå seks i tysk fotball. Etter seks år i rollen og med to opprykk i beltet, forlot Farke omsider klubben med intensjonen om å ta et friår.

Den planen ble raskt lagt på hylla da Borussia Dortmund kontaktet han med et ønske om å ta over reservelaget etter at deres trener David Wagner hadde reist til England og Huddersfield Town. Borussia Dortmund II ble et svært solid lag under Farke og etter å ha ledet laget i 56 kamper, var fasit 29 seire, 21 uavgjorte og kun seks tap. Noen som betyr nesten to poeng i snitt per kamp.

Kanarifuglene flyr høyt

Etter to sesonger som sportslig leder for Dortmunds reserver, ble Farke omsider rekruttert av et annet gulkledt lag, nemlig Norwich City. Som sin forgjenger i Dortmund IIs, fulgte altså arvtakeren etter til balløya og Championship-fotball. Det første året på Carrow Road ble derimot en skuffelse. 46 kamper med en seier, uavgjort og tap-rekke på 15-15-16 og en 14. plass på tabellen vitner om en svært så middelmådig affære.

Etter 0-3 mot Bielsas Leeds i august 2018 påfølgende sesong ble Farkes fremtid i Norfolk-klubben faktisk diskutert. Resten av sesongen ble derimot en ren opptur for The Canaries, som etter 1-1-3 på de første fem kun tapte tre av de resterende 41 kampene. Norwich sikret opprykket i nest siste kamp, vant serien og hadde til slutt elleve poengs klaring ned til Leeds på tredje plass.

Det påfølgende året gikk derimot de gule rett ned igjen etter å ha vært bunnlaget fra den 19. serierunden og ut. Sesongen 20/21 ble derimot igjen en stor suksess og Farkes mannskap ledet tabellen fra og med runde 12 med ett enkelt unntak. Godt hjulpet av Pukkis 26 mål og Buendias 15 målgivende endte klubben på 97 poeng, noe som var og er klubbrekord.

Returen til Premier League ble derimot ikke noe lystigere denne gangen. De ti første kampene endte med kun to poeng og selv om Norwich slo Brentford 1-2 i den ellevte serierunden, fikk Daniel Farke sparken som trener på Carrow Road og ble erstattet av Dean Smith. Det hører til historien at klubben ikke fikk noe oppsving av dette og endte med 20. plass og 22 poeng, kun ett poeng mer enn ved forrige korsvei i Premier League.

På tross av to svake opphold i Englands øverste divisjon, står Farkes navn fortsatt høyt i kurs blant klubbens supportere. Ikke bare spilte Norwich attraktiv og god, offensiv fotball under tyskeren, men man kan fint argumentere for at klubbens eiere ikke har gjort sitt for å etablere klubben på nivået på overgangsmarkedet.

Verdt å nevne er det også at også neste sesong blir det gjensyn mellom Daniel Farke og David Wagner, da sistnevnte er hovedtrener i nettopp Norwich City. Så får vi håpe at det er «arvtakeren» som går seirende ut av de duellene.

Russisk fiasko og skuffende retur til tysk fotball

Et par måneder etter avskjedigelsen i Norwich, skrev Farke under for FC Krasnodar i januar 2022. Grunnet vinterpause i ligaen og den følgende krigsinvasjonen av Ukraina, forlot derfor tyskeren og hans trenerteam landet uten å lede klubben i en eneste kamp. Turen gikk tilbake til Tyskland, hvor han sommeren 2022 skrev under for Borussia Mönchengladbach.

Etter en 9-1-nedsabling av SV Oberachem i cupen, vant BMG 3-1 mot Hoffenheim i det som faktisk var Daniel Farkes aller første Bundesliga-kamp. En lovende start skulle derimot snu og kun en sesong ut i sin treårskontrakt, fikk han sparken fra klubben. Da viste ligastatistikken 12-10-14, altså ikke helt ulikt hans første år i Championship. Mannen som står for positiv, ball-orientert fotball, fikk blant annet kritikk for at den lovende stallen underpresterte og spilte kjedelig.

Farke-ball på Elland Road

Tilbake i nåtiden og den tidligere spissen har fått den store oppgaven med å ta Leeds United tilbake til Premier League på kortest mulig tid. De nye eierne i 49ers har stor tro på sin nye mann, og ny styreformann Marathe snakker allerede om å gi Farke verktøyene han trenger for å lykkes relativt raskt.

På overgangsfronten er det foreløpig mest fokus på spillere som har forlatt eller kan forsvinne fra klubben og forsterkningene lar inntil videre vente på seg. For det er liten tvil om at stallen trenger en stor overhaling før den er klar for å kjempe om opprykk.

Inntil videre ser det ut som klubbens nye majoritetseiere har ansatt en mann som på papiret er moden for oppgaven. Borte er forsøkene med uprøvde trenere som Christensen, Heckingbottom og Marsch, inn er en mann med en proven track record og to opprykk fra den aktuelle ligaen på CVen. Han har også gjort menn av lovende unggutter i Norwich og fått de til å spille feiende lott, angrepsvillig fotball. Dette er en oppgave han også vil få på Elland Road: For fem år siden kom en myteomspunnet argentiner til klubben og transformerte spillerstallen over få uker.

Kan Daniel Farke gjøre det samme eller trenger han en hel sesong for å sette sitt preg på laget? Har 49ers tålmodigheten til det? Har et kravstort Elland Road-publikum tålmodighet til det?

En fire år lang kontrakt tyder i det minste på at amerikanerne tror de har fått sin mann, men som alle vet er det resultatene som teller i toppfotballen. Videre må det understrekes at Farke og hans team ikke kan gjøre alt, også 49ers Entreprises har en enorm jobb å gjøre både på kort og lengre sikt.

6. august gjeste Cardiff Elland Road i sesongåpningen. Da får vi de første indikasjonene på hvor Leeds står anno 2023.

Hvor godt likte du denne artikkelen?

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 out of 5 stars (based on 80 reviews)

Kontakt:

medlemsservice@leedsunited.no
Org.nr. 982755697

Postadresse

Postboks 122
1483 HAGAN

Copyright © 2023 Leeds United Supporters Club of Scandinavia

Utviklet av Puffaris

The Peacock News

Sommerspesial 2023

— Det kommer til å bli gøy å være Leeds-supporter

Få har fulgt Daniel Farke som manager i England så godt som Kasper Wikestad. Viaplay-kommentatoren har Norwich i hjertet — men nå er han sjalu på Leeds-fansen. Farke-tiden var en av de mest gledelige han har opplevd.

Av SVEND ANDERS KARLSEN-MOUM
og DENNIS HANSEN

JAN KÅRE NESS og KLUBBENES NETTSIDER (FOTO)

Etter en lengre intervjurunde hvor kandidater som Carlos Corberan, Scott Parker og Patrick Vieira var alternativer, ble Daniel Farke presentert som klubbens nye permanente hovedtrener i starten av juli. Han har skrevet under på en fireårskontrakt på Elland Road og håpet er at han skal ta laget opp igjen så raskt det lar seg gjøre.

Når vi snakker innsikt i Farkes tid i Norwich, kan vi neppe finne bedre referanse her hjemme enn Norwich-supporter Wikestad. Han mener vi har mye å glede oss til — selv om det kan ta mer enn én sesong å rykke opp igjen.

— Det kommer til å bli gøy å være Leeds-supporter, med et ungt og bærekraftig lag, tror han.

Vi skriver midten av juli når vi snakker om hva vi kan vente oss, og Wikestad drar paralleller til Norwich-starten til Farke. Tyskeren rykket opp etter to sesonger hos kanarifulglene.

— Da han tok over Norwich var det en klubb som hadde rykka ned, prøvd å holde seg oppe med store signeringer på store lønninger. Første sesong var det å sette alle de på sidelinja og hente inn gratisspillere fra Tyskland og unggutter fra egne rekker. James Maddison hadde vært på utlån og ble viktig, erindrer Wikestad.

— Gjør spillerne bedre

— Maddison ble solgt etter første sesong, sammen med alle andre spillere med verdi – men likevel ble det opprykk i sesong to. Det å få ut potensiale av spillere er nok hans største force, fremholder Kasper.

— Se på spillerne han tok opp, og på Buendia, som ble scoutet og ansett som en overvektig argentiner med usunt temperament. De hadde en diskusjon på om de kunne få ham bedre, og det ble vel 200 prosent bedre!

Forventningene fra supporterne ligger høyt i Leeds, som vil at oppholdet i Championship blir kortest mulig. Men er det reelt, når det er knapt med tid igjen til sesongstart for vår nye manager?

— Det er ikke sikkert de rykker opp første sesong, men helt sikkert andre eller tredje sesong!, sier Wikestad optimistisk på vegne av Leeds-fansen

— Farke skaper et lag man blir litt stolt av. «Dominate by possesion» er hans mantra. Da herjet man i Championship — og rykka ned fra Premier League når vi ikke investerte i langt bedre spillere.

Fark-life?

— Hva slags spilleryper er viktige i Farkes lag?

— Tettey var ekstremt viktig på sentral defensiv midtbane. Buendia og Pukki var også svært viktige sentralt i laget og hadde en veldig god forståelse av hverandre, påpeker Wikestad, som dog tror Leeds allerede har mange spillere å benytte seg av i dagens tropp.

— Jeg er også spent på Leo Hjelde, og tror du vil slite med å finne så veldig mye bedre alternativ enn ham på venstreback i Championship. Førsteomgangen mot Manchester United så veldig bra ut. Det er noe med å få det beste ut av spillerne, og det er mange av de med potensiale i Leeds.

— Farke skapte nesten en «kult» med laget. Blur-låta «Parklife» ble omskrevet til «Fark-life». Jeg er litt misunnelig på dere, smiler Wikestad.

Farke og teamet bruker mye moderne teknologi i arbeidet sitt, og i Norwich ble det gjort flere investeringer for å følge opp og utvikle spillerne på flere fronter. I det arbeidet var også sportssjef Stuart Webber — en av kandidatene til å komme inn i samme rolle i Leeds United — sentral.

— Hvordan går det med Norwich i år, da Kasper?

— Det går ikke bra. Vi har kjøpt én god spiller, men han ble selvfølgelig skadet for lang tid, sukker kommentatoren.

Styrke selvtilliten
— bygge kultur

Farke hadde knapt hatt laget en uke da troppen reiste til Oslo for treningskampen på Ullevaal. Men tyskeren hadde rukket å danne seg noen førsteinntrykk — og vet hvor lista må ligge: — Det er et lag som har tapt mange kamper det siste året, og de har vel hatt fem ulike trenere. Nå er det opp til meg å gi de mer stabilitet og selvtillit fremover. Du kunne se noen glimt av det idag (i Oslo), syntes jeg. Og så må vi jobbe utrolig hardt og selvsagt få opp det fysiske nivået i tiden fremover.

— Det er litt av en utfordring vi har foran oss, det må vi være ærlige om, sa Farke til BBC Leeds etter kampen i Oslo.

Vår nye manager har ikke latt seg lokke utpå om nye signeringer. Han er vant til å jobbe med begrensede ressurser.

— Det blir noen spillere ut i dette vinduet, og sånn er det etter et nedrykk. Vi må akseptere situasjonen og jobbe ut i fra det. Når sesongen starter blir det opp til oss å plukke så mange poeng som overhodet mulig, slår han nøkternt fast.

Bakgrunn: Den spede begynnelse

Daniel Farke har ingen stor fotballkarriere bak seg som spiller. Han var for det meste aktiv i klubben Lippstadt i lavere divisjoner hjemme i Tyskland. Farke spilte spiss og beskriver seg selv som «en som visste hvor målet stod, men som antakelig var den tregeste spissen i Vest-Europa». 124 mål på 256 kamper ble det for den nybakte Leedstreneren.

Trenergjerningen begynte også i nettopp Lippstadt, som da tilhørte nivå seks i tysk fotball. Etter seks år i rollen og med to opprykk i beltet, forlot Farke omsider klubben med intensjonen om å ta et friår.

Den planen ble raskt lagt på hylla da Borussia Dortmund kontaktet han med et ønske om å ta over reservelaget etter at deres trener David Wagner hadde reist til England og Huddersfield Town. Borussia Dortmund II ble et svært solid lag under Farke og etter å ha ledet laget i 56 kamper, var fasit 29 seire, 21 uavgjorte og kun seks tap. Noen som betyr nesten to poeng i snitt per kamp.

Kanarifuglene flyr høyt

Etter to sesonger som sportslig leder for Dortmunds reserver, ble Farke omsider rekruttert av et annet gulkledt lag, nemlig Norwich City. Som sin forgjenger i Dortmund IIs, fulgte altså arvtakeren etter til balløya og Championship-fotball. Det første året på Carrow Road ble derimot en skuffelse. 46 kamper med en seier, uavgjort og tap-rekke på 15-15-16 og en 14. plass på tabellen vitner om en svært så middelmådig affære.

Etter 0-3 mot Bielsas Leeds i august 2018 påfølgende sesong ble Farkes fremtid i Norfolk-klubben faktisk diskutert. Resten av sesongen ble derimot en ren opptur for The Canaries, som etter 1-1-3 på de første fem kun tapte tre av de resterende 41 kampene. Norwich sikret opprykket i nest siste kamp, vant serien og hadde til slutt elleve poengs klaring ned til Leeds på tredje plass.

Det påfølgende året gikk derimot de gule rett ned igjen etter å ha vært bunnlaget fra den 19. serierunden og ut. Sesongen 20/21 ble derimot igjen en stor suksess og Farkes mannskap ledet tabellen fra og med runde 12 med ett enkelt unntak. Godt hjulpet av Pukkis 26 mål og Buendias 15 målgivende endte klubben på 97 poeng, noe som var og er klubbrekord.

Returen til Premier League ble derimot ikke noe lystigere denne gangen. De ti første kampene endte med kun to poeng og selv om Norwich slo Brentford 1-2 i den ellevte serierunden, fikk Daniel Farke sparken som trener på Carrow Road og ble erstattet av Dean Smith. Det hører til historien at klubben ikke fikk noe oppsving av dette og endte med 20. plass og 22 poeng, kun ett poeng mer enn ved forrige korsvei i Premier League.

På tross av to svake opphold i Englands øverste divisjon, står Farkes navn fortsatt høyt i kurs blant klubbens supportere. Ikke bare spilte Norwich attraktiv og god, offensiv fotball under tyskeren, men man kan fint argumentere for at klubbens eiere ikke har gjort sitt for å etablere klubben på nivået på overgangsmarkedet.

Verdt å nevne er det også at også neste sesong blir det gjensyn mellom Daniel Farke og David Wagner, da sistnevnte er hovedtrener i nettopp Norwich City. Så får vi håpe at det er «arvtakeren» som går seirende ut av de duellene.

Russisk fiasko og skuffende retur til tysk fotball

Et par måneder etter avskjedigelsen i Norwich, skrev Farke under for FC Krasnodar i januar 2022. Grunnet vinterpause i ligaen og den følgende krigsinvasjonen av Ukraina, forlot derfor tyskeren og hans trenerteam landet uten å lede klubben i en eneste kamp. Turen gikk tilbake til Tyskland, hvor han sommeren 2022 skrev under for Borussia Mönchengladbach.

Etter en 9-1-nedsabling av SV Oberachem i cupen, vant BMG 3-1 mot Hoffenheim i det som faktisk var Daniel Farkes aller første Bundesliga-kamp. En lovende start skulle derimot snu og kun en sesong ut i sin treårskontrakt, fikk han sparken fra klubben. Da viste ligastatistikken 12-10-14, altså ikke helt ulikt hans første år i Championship. Mannen som står for positiv, ball-orientert fotball, fikk blant annet kritikk for at den lovende stallen underpresterte og spilte kjedelig.

Farke-ball på Elland Road

Tilbake i nåtiden og den tidligere spissen har fått den store oppgaven med å ta Leeds United tilbake til Premier League på kortest mulig tid. De nye eierne i 49ers har stor tro på sin nye mann, og ny styreformann Marathe snakker allerede om å gi Farke verktøyene han trenger for å lykkes relativt raskt.

På overgangsfronten er det foreløpig mest fokus på spillere som har forlatt eller kan forsvinne fra klubben og forsterkningene lar inntil videre vente på seg. For det er liten tvil om at stallen trenger en stor overhaling før den er klar for å kjempe om opprykk.

Inntil videre ser det ut som klubbens nye majoritetseiere har ansatt en mann som på papiret er moden for oppgaven. Borte er forsøkene med uprøvde trenere som Christensen, Heckingbottom og Marsch, inn er en mann med en proven track record og to opprykk fra den aktuelle ligaen på CVen. Han har også gjort menn av lovende unggutter i Norwich og fått de til å spille feiende lott, angrepsvillig fotball. Dette er en oppgave han også vil få på Elland Road: For fem år siden kom en myteomspunnet argentiner til klubben og transformerte spillerstallen over få uker.

Kan Daniel Farke gjøre det samme eller trenger han en hel sesong for å sette sitt preg på laget? Har 49ers tålmodigheten til det? Har et kravstort Elland Road-publikum tålmodighet til det?

En fire år lang kontrakt tyder i det minste på at amerikanerne tror de har fått sin mann, men som alle vet er det resultatene som teller i toppfotballen. Videre må det understrekes at Farke og hans team ikke kan gjøre alt, også 49ers Entreprises har en enorm jobb å gjøre både på kort og lengre sikt.

6. august gjeste Cardiff Elland Road i sesongåpningen. Da får vi de første indikasjonene på hvor Leeds står anno 2023.

Hvor godt likte du denne artikkelen?

Kontakt

medlemsservice@leedsunited.no
Org.nr. 982755697

Postadresse

Postboks 122
1483 HAGAN

Lenker

Leeds United Supporters Club of Scandinavia
Copyright © 2023

Utviklet av Puffaris